Het Louvre

Het Louvre in Parijs is één van de grootste musea ter wereld. De collectie bestaat uit kunst, archeologische vondsten en ruimtes met meubels uit de barok.

Het bekendste schilderij in het Louvre is de Mona Lisa geschilderd door Leonardo da Vinci tussen 1503 en 1507. Deze wordt goed bewaard achter glas. Het glas verkleurd als je een foto probeert te maken. Dit laatste is dan ook niet toegestaan. De kans is groot dat je al door de bewakers bij de Mona Lisa aangesproken wordt, voordat je de kans hebt om een foto te maken. Andere werken mogen wel gefotografeerd worden. Een ander bekend werk in het museum is de Venus van Milo.

Het Louvre is onderverdeeld in verschillende afdelingen:

 • Grafische kunst
 • Beeldhouwkunst
 • Westerse Schilderkunst
 • Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden
 • Oosterse oudheden
 • Kunst van de Islam
 • Egyptische oudheden
 • Kunstvoorwerpen
 •  

  Geschiedenis Louvre

  Het Louvre werd ooit gebouwd als stevig kasteel om aanvallen van vikingen te weren in 1190 in opdracht van Filips II. Dit kasteel is niet het Louvre wat er nu staat, maar stond op de plek waar het Louvre nu staat. In 1307 Verhuisde de schatkist, die eerst in het hoofdkwartier van de tempeliers stond, naar het Louvre. Het Louvre verloor zijn status als stevige burcht door stadsuitbreidingen. Karel V besloot om van het Louvre zijn koninklijke residentie te maken. Als liefhebber van kunst maakte hij in het kasteel een bibliotheek waar hij manuscripten in bewaarde.

  Door de honderdjarige oorlog werd het eerste Louvre zwaar beschadigd. In 1546 werd besloten een nieuw Louvre in de rennaisance stijl te bouwen. Pierre Lescot kreeg de opdracht om het nieuwe Louvre met maar liefst vier vleugels te bouwen met een ruime binnenplaats. In 1564 gaf Catharina de’ Medici de opdracht om het kasteel de Tuilerieën, te bouwen. Hendrik IV gaf de opdracht om dit kasteel te verbinden met het Louvre. Dit werd gedaan door een vleugel langs de Seine.

  Toen Lodewijk XIV besloot het Louvre te verlaten en naar het Paleis van Versailles te verhuizen, verloor het Louvre zijn functie als paleis. De markies van Marigny werd door Lodewijk XIV aangesteld als beheerder van het Louvre.

  10 augustus 1793 werd het Louvre voor het eerst voor publiek als Museum geopend.

  Omdat het Louvre zo groot is met veel interessante ruimtes en kunstwerken die je zeker niet mag missen, kun je het beste een hele dag uittrekken om dit museum een bezoek te brengen.

  Het Louvre museum Parijs

  Openingstijden
  Het Louvre is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 behalve op dinsdag.
  Op woensdag en vrijdag is het Louvre s’avonds tot 21.45 geopend

  Het Louvre is op 1 januari, 1 mei en 25 december gesloten

  Entree
  Voor de permanente collectie (tijdelijke exposities uitgesloten) € 12,-
  Tijdelijke expositie in de Napoleon hal € 13,-
  Voor zowel de permanente collectie als tijdelijke exposities kun je een combi ticket kopen voor € 16,-

  Adres
  Musée du Louvre
  75058 Parijs

  Elke eerste zondag van de maand en 14 juli hebben alle bezoekers gratis entree tot de Louvre (dit geld niet voor de tijdelijke expositie in de Napoleon Hal)

  Op vrijdagavond van 18.00 tot 21.45 heeft iedereen tot 26 jaar toegang.

  Relevante artikelen

  Sacre Coeur
  De Sacre Coeur is gebouwd als herdenkingsmonument voor alle mensen (58.000) die omgekomen zijn tijdens de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland van 1870 tot 1871. lees verder…
  Metro
  Om van de ene naar de andere bezienswaardigheid in Parijs te komen, kun je het beste de Metro pakken. Je koopt een kaartje bij een groene ticketautomaat of bij het loket. Bij overstappen hoef je (zolang je onder de grond blijft) geen nieuw kaartje te kopen. Lees verder…

  Reacties

  reacties