Het paleis van Versailles

Veel mensen die naar Parijs gaan, hebben ook Versailles op hun lijstje staan. Tenslotte ben je hier zo vanuit Parijs. Het paleis van Versailles en zijn tuinen spreken tot de verbeelding. Zij weerspiegelen de tijd dat de Koningen de baas waren in Frankrijk. Een plek die bij velen een indruk achterlaat door zijn pracht en grootsheid.

Paleis van Versailles

Helaas staat er vaak een enorme wachtlijst van soms wel meer dan twee uur voor de kassa. Het is dan ook aan te raden om van tevoren online je kaartjes voor het paleis van Versailles te kopen.

Het paleis

Het eerste gebouw dat werd weggezet, was nog niet het grote paleis, zoals wij hem nu kennen. Lodewijk XIII hield van de jacht en vond Versailles een ideale plek om zijn hobby uit te voeren. Het gebied werd omringd met bossen, waar veel wild leefden. Voor hem reden genoeg om hier een jachthuis te laten bouwen. Het jachthuis was nederig en niet indrukwekkend. In 1631 liet Lodewijk XIII het herbouwen naar iets dat beter zou passen bij een koning. Deze herbouw werd de basis van het uiteindelijke paleis van Versailles.

Lodewijk XIV, beter bekend als de Zonnekoning zorgde voor verdere uitbreiding van het Paleis. Het werd nu meer dan een luxe jachthuis. Het werd een groot paleis, een plek waar feesten werden gehouden. In 1682 werd het Paleis van Versailles het hoofdverblijf van de Franse rechtbank en regering. Lodewijk XIV wilde dat het paleis een uitstraling van macht en autoriteit kreeg. Na het overlijden van Lodewijk XIV was het paleis bij lange na niet klaar. De regering verhuisde naar Vincennes. In die periode werd het paleis van Versailles verwaarloosd.

In 1722 Keerde Lodewijk XV terug naar Versailles en besloot om het bouwproject van zijn vader en grootvader weer op te pakken. Hij wilde meer privé plekken creëren. Er werden verschillende kleine kamers in het paleis gebouwd om aan dit verzoek te voldoen. Lodewijk XV voelde zich meer op zijn gemak in deze kleine kamers, dan in de grote ruimtes. Ondanks dat hij de verbouwing van het paleis van Versailles op had gepakt, werd dit niet zijn vaste verblijfplaats. Dat was het paleis van Fontainebleau.

De laatste koning van Frankrijk Lodewijk XVI, verkoos in tegenstelling tot zijn vader, Versailles als zijn vaste woonverblijf. Er werden regelmatig feesten gegeven in het Paleis van Versailles. Het uitgave patroon van Marie-Antoinette de vrouw van Lodewijk XVI was hoog en dat gold ook voor de belastingen die omhoog gingen, zodat het koningspaar hun levensstijl konden bekostigen. Het koningspaar werd tijdens de Franse revolutie verjaagd uit het Paleis van Versailles en daarna onthoofd.

Het paleis van Versailles is wonder boven wonder bespaard gebleven tijdens de revolutie. Toch leek het Napoleon beter om dit paleis niet als zijn woonverblijf te gebruiken. In 1833 werd besloten om van het paleis een museum te maken. In 1837 opende het museum voor het eerst zijn deuren. Daarnaast werd het paleis gebruikt voor belangrijke bezoeken, zoals dat van Koningin Victoria van Engeland.

De collectie van het paleis van Versailles geeft een beeld van de geschiedenis van Frankrijk tijdens de middeleeuwen tot laat 19e eeuw. De geschiedenis wordt vertolkt door verschillende beelden en schilderijen. Daarnaast zijn verschillende ruimtes gemeubileerd. Deze ruimtes creëren een beeld van hoe het paleis was in de tijd dat de koningen van Frankrijk hier woonden.

De tuinen

De tuinen van Versailles zijn tuinen waar je doorheen blijft dwalen. Bij elke hoek kom je wel een fontein tegen. De één nog mooier dan de ander. Een aantal dagen in de week geven verschillende fonteinen een watershow. De waterstralen dansen op het ritme van de muziek.

De tuinen werden aangelegd in 1661 door André Le Nôtre. Het heeft veertig jaar geduurd voor de tuinen klaar waren. Le Nôtre was van 1645 tot 1700 in dienst van de koning van Frankrijk. In die tijd heeft hij naast de tuinen van Versailles nog veel meer tuinen voor de koning aangelegd. Kenmerkend voor de tuinen van Le Nôtre is de symmetrie. Charles Le Brun was verantwoordelijk voor de ontwerpen voor veel van de beelden en fonteinen inde tuinen. Hij was de hoofd schilder van de koning in 1664. Jules Hardouin-Mansart de hoofd architect van de koning, was verantwoordelijk voor de gebouwen in de tuinen. Niemand had vrij spel om te maken wat ze wilden. Elk ontwerp moest eerst de goedkeuring van de koning krijgen.

Ook al zijn de fonteinen het prominentst aanwezig in de tuinen van Versailles, er is nog veel meer te zien. In de tuinen vind je o.a. honderden beelden, bloemenperken, paviljoenen, vijvers, zuilengalerijen, een oranjerie, een kanaal en een grot.

Als je door de tuinen wandelt, lijkt het alsof je een paar honderd jaar terug in de tijd gaat. Naar de glorietijd van de Zonnekoning. De tuinen zijn namelijk op een paar details na hetzelfde gebleven als in zijn tijd.

Je kunt je voorstellen dat als er zoveel fonteinen zijn, er veel water nodig is. Speciaal voor de tuinen van Versailles zijn er kanalen en aquaducten aangelegd. Deze zijn verbonden met de Seine. In de tijd van de Zonnekoning werkten de fonteinen alleen als hij een wandeling maakte door de tuinen.

Wil je niet alleen het paleis, maar ook de tuinen bezoeken? Dan is het aan te raden om een hele dag voor je bezoek uit te trekken. Op het terrein zijn verschillende eet en drinkgelegenheden. Het paleis en de tuinen kun je afzonderlijk van elkaar bezoeken, maar je kunt ook een Versailles pas kopen, waarmee je beide kunt bezoeken.

Van Parijs naar Versailles

Er zijn verschillende manier om van Parijs naar Versailles te gaan. De auto is een optie, maar je moet wel rekening houden met het roekeloze rijgedrag van de Parijzenaren. Een andere optie is een bus excursie. Met een luxe bus wordt je van Parijs naar Versailles gebracht. Entree voor het Paleis en tuinen zijn hierbij inbegrepen. Je wordt rondgeleid door een ervaren gids. Meer informatie over de bus excursie van Parijs naar Versailles.

Tip: De rij voor het paleis is ontzettend lang. Deze kan oplopen tot meer dan twee uur. Sla deze rij over door van tevoren online alvast je kaartje voor het paleis van Versailles te kopen.

Reacties

reacties