Centre Pompidou

Parijs kent verschillende musea voor de oude kunst. Louvre is het bekendste. Maar Parijs heeft meer dan alleen oude klassieke kunstwerken. Dit is de stad waar kunstenaars rond de 19e eeuw naar toe gingen. De stad waar alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kunst plaatsvond.

Een bekend museum in Parijs waar de moderne kunst centraal staat, is het Centre Georges Pompidou, of hoe het vaker genoemd wordt Centre Pompidou. Het museum werd in 1977 geopend. Hiermee kwam de droom van voormalig president van Frankrijk Georges Pompidou uit. Het is niet voor niets dat dit museum naar hem is vernoemd.

Een bijzonder gebouw

Voor de bouw van Centre Pompidou werd een wedstrijd uitgeschreven. Van de 681 deelnames was er een die er uitsprong. Een ontwerp voor een gebouw als geen ander. Dit ontwerp kwam van de Engelse architect Richard Rogers en de Italiaanse architect Renzo Piano. Het was de eerste keer dat Frankrijk internationale inzendingen bij zo’n wedstrijd toeliet.

centre pompidou

Langs de buitenkant van het museum lopen verschillende gekleurde buizen. Deze kleuren zijn niet alleen omdat het er leuk uit ziet. Elke kleur geeft de functie van een buis aan. De buizen zijn voor o.a. waterleiding, elektriciteit en airconditioning. Daarnaast is zijn ook de lift en roltrappen aan de buitenkant van het gebouw geplaatst. De architecten hadden als visie het gebouw als het ware binnenstebuiten te keren. De ruimtes in het gebouw zijn hierdoor groter. Ondanks dat het ontwerp uniek is en later voorbeeld werd voor andere gebouwen, was het gebouw niet gelijk bij iedereen geliefd. Sommige zagen het als het monster voor Parijs.

Je kunt het Centre Pompidou vinden in het 4e arrondissement van Parijs.

Uitgebreide collectie

De collectie van Musée national d’art moderne, het museum dat in Centre Pompidou is gevestigd, kent vele verschillende disciplines in hun kunstcollectie. Behalve schilderijen en sculpturen, zijn er ook boeken, documentaires, film, muziek, vormgeving en optredens. Theater, dans, debat, alles wat je maar kan verzinnen op het gebied van kunst.

Musée national d’art is het grootste museum van Europa op het gebied van moderne kunst. Musée national d’art heeft een grote vaste collectie. Daarnaast zijn er ook verschillende tijdelijke exposities. De collectie bestaat uit werken van de 20e eeuw tot nu.

IRCAM

Centre Pompidou is niet alleen een centrum van kunst, maar ook van muziek en akoestisch onderzoek. Dit vind je terug in het IRCAM. Het IRCAM richt zich op de wetenschap van muziek.

Bibliotheek

Naast het museum is er in Centre Pompidou ook een bibliotheek. Deze bibliotheek leent zich er uitstekend voor om even te zitten en een boek te lezen of research te doen. De bibliotheek is gevestigd op de 2e en 3e verdieping.

Place du Centre Pompidou

Een bijzonder gebouw, vraagt om een bijzonder plein. Op het plein voor het Centre Pompidou staan een aantal interessante moderne kunstwerken. Dagelijks kun je hier naar optreden van straatartiesten kijken.

Centre Pompidou overal

In het Franse Metz is een tweede Centre Pompidou gekomen. Het gebouw van Centre Pompidou Metz is ontworpen door Shigeru Ban. Dit museum laat tijdelijke collecties zien, die vanuit het Centre Pompidou in Parijs overkomen. Deze kunstwerken worden niet in het hoofdmuseum tentoongesteld. Op deze manier kan het publiek als nog van ze genieten.

Werken afkomstig uit de collectie van Centre Pompidou worden uitgeleend en overal ter wereld tentoongesteld.

Adres
place Georges Pompidou
Parijs

Relevante artikelen

Champs-Élysées
De Avenue des Champs-Élysées, beter bekend als de Champs-Élysées is de winkelstraat van Parijs. Bekend over heel de wereld om zijn luxueze en unieke uitstraling en winkels. Vroeger bestonde deze straat alleen maar uit tuinen. lees verder…
Het Louvre
Het Louvre in Parijs is één van de grootste musea ter wereld. De collectie bestaat uit kunst, archeologische vondsten en ruimtes met meubels uit de barok. Het bekendste schilderij in het Louvre is de Mona Lisa geschilderd door Leonardo da Vinci. Lees verder…

Reacties

reacties