Conciergerie

De Conciergerie is een groot kasteel aan de westoever van de Seine dat gebruikt wordt als paleis van justitie. Een klein deel van dit gebouw is publiekelijk toegankelijk.

Geschiedenis

De Conciergerie stamt uit de 14e eeuw en is ontworpen door architecten Nicolas des Chaumes en Jean de Saint-Germer in opdracht van Filips IV de Schone. De koninklijke familie heeft in de Conciergerie gewoond tot hun verhuizing naar het Louvre. De Conciergerie werd vanaf toen gebruikt als kantoorruimte voor de koninklijke administratie. Om dit te beheren werd een Conciergerie (een beheerder) in het gebouw weggezet. Hierna werd het gebouw Conciergerie genoemd.

Staatsgevangenis

Vanaf 1391 kreeg de Conciergerie de functie van staatsgevangenis. Deze functie heeft tot ongeveer 1914 gehad. Bij elkaar was er plaats voor ongeveer 1200 bekendere gevangen. Een bekende gevangene is Marie-Antoinette (vrouw van Lodewijk XVI). Zij zat hier gevangen tijden de Franse revolutie. Tijdens haar gevangenschap in de Conciergerie werd zij onthoofd met de guillotine. Dit was in die tijd een gebruikelijke straf die niet alleen Marie-Antoinette onderging, maar ook 2500 andere gevangenen.

Een andere bekende gevangenen is Napeleon III die in 19e eeuw een gevangen in de Conciergerie was.

Toen in 1914 de Conciergerie grondig gerenoveerd was, werd hij opgengesteld voor publiek. Tijdens deze renovatie werd van de cel van Marie-Antoinette een kapel gemaakt.

openingstijden
Elke dag van 09.30 tot 18.00

Entree
Vol tarief € 6,10
Gereduceerd tarief € 4,10

adres
Quai de l’Horloge 75001
Parijs

Relevante artikelen

Paleis van Versailles
Het paleis van Versailles en de tuinen zijn ooit het woonverblijf van de Koninklijke familie van Frankrijk geweest. Koning Lodewijk XIII liet 1622 een klein landhuis bij Versailles een dorpje. In de tuin zijn verschillende fonteinen waaronder Latona Fontein en Neptunus Fontein. lees verder…
Hôtel des Invalides
Hôtel des Invalides werd gebouwd in opdracht van Lodewijk XIV na een ontwerp van architect Libéral Bruant. De eerste militairen deden hun entree in 1674. Het doel van Hôtel des Invalides was de opvang van oude en gehandicapte soldaten. Lees verder…

Reacties

reacties