Eiffeltoren

De Eiffeltoren is onlosmakelijk verbonden met Parijs. Deze toren is het symbool van de stad.
Wie aan Parijs denkt, denkt aan de Eiffeltoren. Toch staat hij nog maar iets meer dan honderd jaar in de stad. Er is zelf een tijd geweest dat men sprak over het afbreken van de Eiffeltoren. Het is maar goed dat dit uiteindelijk niet gedaan is en wij nog van deze toren kunnen genieten. Vanaf de Eiffeltoren heb je een prachtig uitzicht over Parijs.

Het is jammer dat er vaal een ontzettend lange wachtrij is. Gelukkig is het mogelijk om van tevoren een kaartje voor de Eiffeltoren te kopen en op deze manier de lange wachtrij van soms wel twee uur over te slaan.

De plannen waren om de toren twintig jaar na de tentoonstelling af te breken. Uiteindelijk is dit niet gebeurd, omdat de toren een goede antenne voor radio ontvangst bleek te zijn.

Wereldtentoonstelling

De Eiffeltoren werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1889. Hij is ontworpen door de ingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier in opdracht van Gustave Eiffel, waar de Eiffeltoren naar vernoemd is. Het was de bedoeling dat de Eiffeltoren de ingang was voor de wereldtentoonstelling. Volgens planning zou hij na twintig jaar weer afgebroken worden. De Eiffeltoren is 324 meter hoog. Onder andere vanwege deze hoogte is hij een perfecte antenne. Dit is de reden dat men besloot de toren niet af te breken.

EiffeltorenLater heeft de Eiffeltoren twee branden overleefd. Een brand die door de Duitsers in 1944 werd aangestoken en een brand die in 1956 in de top ontstond. De laatste zorgde wel voor enige schade. Vanaf de jaren 70 werd de Eiffeltoren steeds populairder. Tegenwoordig zouden we Eiffeltoren niet meer uit Parijs kunnen wegdenken.

Glazen vloer

In 2014 kreeg de Eiffeltoren een nieuwe toevoeging. Aan de ene kant geeft het de toren een extra dimensie, aan de andere kant zal niet iedereen er overheen durven te lopen. Vanwege het 125 jarige bestaan werd er een glazen vloer aan de toren toegevoegd.

Tentoonstelling

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de Eiffeltoren kan terecht op de 1e verdieping. Naast informatie zijn hier ook verschillende foto’s en schilderijen te zien. Aan de buitenkant van de 1e verdieping staan verschillende namen geschreven. De namen zijn van mensen uit de achttiende en negentiende eeuw, zoals onder andere Franse wetenschappers en ingenieurs.

Restaurants

De Eiffeltoren kent twee restaurants. De luxe Le Jules Verne is te vinden op de 2e verdieping. Onder het genot van een heerlijk diner met een glas wijn, heb je een prachtig uitzicht over Parijs. Ideaal voor een romantische gelegenheid. Als je hier wil eten, moet je wel van tevoren reserveren.

Het tweede restaurant Tour Eiffel 58 is te vinden op de 1e verdieping. Ook vanaf deze verdieping is het uitzicht schitterend. Net zoals bij Le Jules Verne, is het ook voor Tour Eiffel 58 aan te raden van te voren te reserveren.

Op de 3e etage in de top van de Eiffeltoren vind je een champagne bar. Ideaal om de dag met een toost af te sluiten. Op de 1e etage vind je Gustave Eiffel Lounge. Deze ruimte is te reserveren voor evenementen. Heb je meer zin in een snelle snack, dan zijn hier genoeg mogelijkheden voor. Er zijn op de eerste als tweede verdieping drie verschillende buffets. Op de tweede verdieping vind je een macaron bar.

Top

Het beste uitzicht heb je uiteraard vanaf de top op het derde en hoogste platform. Dit platform is alleen te bereiken met de lift. Als je hier eenmaal bent kun je met een paar trappen nog iets hoger komen voor een adembenemend uitzicht. Als de lucht helder is heb je een uitzicht van ongeveer 55 kilometer naar het zuiden. Vanuit het noorden is dit 66 kilometer, oosten 65 kilometer en vanuit het westen heb je het verste zicht, maar liefst 70 kilometer.

Let op: Met de trap is het niet mogelijk naar de derde verdieping te gaan. Wil je hier toch naar toe? Dan zul je een extra kaartje voor de lift moeten kopen.

Tip: De wachtrij voor de Eiffeltoren kan soms oplopen tot twee en soms zelf drie uur. Het is dan ook aan te raden om van tevoren je kaartje te reserveren.

 
 

Adres
Champ de Mars
75007 Parijs

Openingstijden
Liften 9.30 tot 23.00. In de zomervakantie zijn de liften tot 24.00 geopend.
Trap 9.30 tot 18.30. In de zomervakantie is de trap net als de liften geopend tot 24.00

Relevante artikelen

Conciergerie
De Conciergerie is een groot kasteel aan de westoever van de Seine dat gebruikt wordt als paleis van justitie. Een klein deel van dit gebouw is publiekelijk toegankelijk. lees verder…
Disneyland Parijs
Dit pretpark in de buurt van Parijs begon zijn bestaan als Euro Disney op 12 april 1992 en is het grootste pretpark van Europa. Het park is gebaseerd op de figuren van Disney, zoals Donald Duck, Goofy, Doornroosje, niet te vergeten Mickey Mouse. Lees verder…

Reacties

reacties