Folies Bergère

Voor wie zien heeft in een avondje uit, maar iets anders wil dan een nachtclub of een opera, kan terecht in Folies Bergère. Dit theater is één van de oudste in Parijs.

Geschiedenis

Folies Bergère werd geopend op 2 mei 1869. Het gebouw is ontworpen door Plumeret. Het theater werd in zijn eerste gebruikt als operahuis. Daar kwam een einde aan toen Sari eigenaar werd. Hij wilde af van de klassieke muziek. Helaas bleek dit niet succesvol en werd hij op een gegeven moment failliet verklaard.

Edward Marchand werd de nieuwe eigenaar. Om Folies Bergère nieuw leven in te blazen zorgde hij voor een aantal spectaculaire shows, waarin de vrouw centraal stond. Dit zette het theater weer terug op de kaart.

Later werd het theater uitgebreid met concertzalen.

Impressie van 19e eeuws Folies Bergère

Om een idee te krijgen van hoe het theater in de 19e eeuw was, is naar een bekend schilderij van Manet kijken voldoende. Dit schilderij is gemaakt in 1888. Op het schilderij is een barvrouw te zien die op dat moment werkzaam is bij Folies Bergère.

Breng een bezoek

Als je een bezoek wel brengen aan Folies Bergère, kun je het beste even hun site bezoeken. Daarop is te vinden welke voorstellingen er op dat moment zijn.

Bij de bar kun je behalve drinken ook hapjes kopen.

adres
Rue Richer 32
Parijs

Relevante artikelen

Paradis Latin
Paradis Latin is een nachtclub in de wijk Latin Quartier. Deze club begon zijn eerste bestaan in 1803 als theater, Théâtre Latin. Pas in 1830 begon het theater zijn eerste hoogtepunten te kennen in het nachtleven van Parijs. lees verder…
Opera Bastille
Het plan om opera Bastille te bouwen stamt uit 1982. Het doel van een tweede operagebouw in Parijs was om Palais Garnier te ontlasten. Dit nieuwe operagebouw moest een modern uiterlijk krijgen. Lees verder…

Reacties

reacties