Het kasteel van Fontainebleau is één van de kastelen die ooit toebehoorden aan de koninklijke familie. Andere bekende residenties zijn het paleis van Versailles en het Louvre. Het kasteel van Fontainebleau is gelegen in het plaatsje Fontainebleau ongeveer 67 kilometer ten zuiden van Parijs. Het werd naast woning ook gebruikt als jachthuis.
De eerste datering van het kasteel Fontainebleau is van 1137. Koning Frans zorgde in 1528 voor de eerste uitgebreide uitbreiding van het kasteel. Koning Hendrik IV zorgde voor verdere uitbreiding en liet een groot deel van de tuin aanleggen.
Toen Napoleon samen met zijn vrouw Josephine de bewoners waren van kasteel Fontainebleau, heeft hij de paus overlaten komen om hem in dit kasteel tot keizer te laten kronen.
De verschillende koninklijke bewoners in verschillende periodes hebben duidelijk hun sporen achtergelaten. Zo is het plafond met ronde motieven, reliefs en een blauwe achter met gouden mozaieken afkomstig uit de 17e eeuw en dateren de rechthoekige deuren juist uit de 18e eeuw.
Tegenwoordig zijn er in het kasteel vier verschillende musea gevestigd:
Het kasteel van Fontainebleau is niet alleen een kasteel, maar een heel complex met grote appartementen, zowel de koning als de koningin hadden hun eigen vertrekken. Bij elkaar kent het kasteel ruim 1500 vertrekken die allen gemeubeliseerd zijn. Er zijn drie kapellen. Om het kasteel heen zijn verschillende indrukwekkende tuinen en binnenplaatsen die samen nog zo’n 130 ha in beslag nemen.
Sinds 1981 is het kasteel van Fontainebleau onderdeel van de werelderfgoedlijst van de UNESCO
Tip: Het kasteel van Fontainebleau is een groot complex. Voor een bezoek kun je het beste een hele dag uittrekken.
Adres
Château de Fontainebleau
77300 Fontainebleau
Lodewijk XIV, de Zonnekoning had zijn verblijf in het Louvre. Wonen in Parijs had echter niet genoeg charmes voor hem en hij besloot te verhuizen. Zijn oog viel hierbij op het pittoreske Versailles. lees verder… |
Om van de ene naar de andere bezienswaardigheid in Parijs te komen, kun je het beste de Metro pakken. Je koopt een kaartje bij een groene ticketautomaat of bij het loket. Bij overstappen hoef je (zolang je onder de grond blijft) geen nieuw kaartje te kopen. Lees verder… |