Het Louvre

Het Louvre is één van de grootste en bekendste musea ter wereld. Het is een imposant paleis met daarvoor een herkenbare glazen piramide. Ook al werd deze piramide later pas toegevoegd, voor velen is het een herkenningspunt dat onlosmakelijk verbonden is met het Louvre. Wie dit museum wil bezoeken doet er goed aan om er een hele dag voor uit te trekken.

Aangezien het Louvre het populairste museum van Parijs is, kan de wachtrij soms wel oplopen tot twee a drie uur. Geen zin om zo lang te wachten? Koop dan alvast je kaartje voor het Louvre.

Het Louvre museum Parijs

Paleis van een koning

Dat het Louvre ooit het paleis van een koning is geweest, is nog goed te zien. Een groot deel van het museum is aangekleed met meubels uit de tijd dat het Louvre bewoond werd. Het werd een koninklijk paleis toen Karel V hier in de 14e eeuw ging wonen. Hij breidde het paleis verder uit en zorgde voor de eerste kunstwerken, maar het Louvre bestaat al langer. Dit imposant bouwwerk werd in 1190 gebouwd door Filips II. Het was een stevig kasteel dat de aanvallen van vijanden, zoals Vikingen, moest weren. Dit eerste Louvre heeft het niet gered. Het huidige Louvre werd later op deze plaats gebouwd.

Ook het Louvre van Karel V had geen eeuwig leven. Het raakte door de honderdjarige oorlog zwaar beschadigd. Het duurde lang voor het Louvre herbouwd werd. Pas in 1546 besloot de koninklijke familie dat het Louvre mocht herrijzen in een bij die tijd passende renaissance stijl. Pierre Lescot Kreeg hiervoor de opdracht. Hij zorgde ervoor dat het nieuwe Louvre vier vleugels kreeg. Daarnaast kwam er ook een ruime binnenplaats.

De toevoeging die daarna kwam bestond uit een verbintenis tussen twee paleizen. In 1564 gaf Catharina de’ Medici de opdracht om het kasteel de Tuilerieën, te bouwen. Hendrik IV liet een vleugel langs de Seine bouwen om het paleis van Catharina te verbinden met het Louvre.

Lodewijk XIV was de laatste koninklijke bewoner van het Louvre. Hij besloot naar het Paleis van Versailles te verhuizen. De markies van Marigny werd door hem aangesteld als toezichthouder van het Louvre. Sinds 10 augustus 1793 is het Louvre een museum en opengesteld voor publiek.

De glazen piramide

Is een opvallend bouwwerk op het binnenplein van het Louvre. Hij werd ontworpen door de Amerikaanse Chinese architect Ieoh Ming Pei. De piramide bestaat uit een metalen frame met daarover heen glas. De piramide werd op 29 maart 1989 geopend en sindsdien is het de hoofdingang van het Louvre. Bij deze grote piramide staan een drietal kleinere piramide en een omgekeerde piramide.

De glazen piramide is een van de drie ingangen naar het Louvre. De andere ingangen zijn Passage Richelieu en Porte des Lions.

Mona Lisa

De Mona Lisa is het pronkstuk van het museum. Dit schilderij werd geschilderd door Leonardo da Vinci aan het begin van de 16e eeuw. Da Vinci gebruikte een paneel en olieverf om dit werk te maken. Het schilderij is bij velen geliefd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen naar het Louvre gaan, speciaal om een glimp van dit schilderij op te vangen. Vooral de glimlach van Mona Lisa is iets wat veel mensen al eeuwen bezighoud. Probeert ze iets te verbergen? Zou ze een slecht gebit hebben? De laatste speculaties luiden dat ze waarschijnlijk gewoon gelukkig was op het moment dat Leonardo haar schilderde. De vrouw in kwestie is waarschijnlijk Lisa Gherardini. Zij was de vrouw van een rijke koopman. De vertaling van Mona is dame en zo komen we uit op dame Lisa, ofwel Mona Lisa.

De Mona Lisa is een klein schilderij waar kogelvrij glas voor zit. Op deze manier kan het museum dit kostbare kunstwerk goed beschermen.

Afdelingen

Het Louvre kent verschillende afdelingen. Op deze manier hoopt het museum meer overzicht te houden in zijn grote collectie. Naast schilderkunst is er ook grafische en beeldhouwkunst. Je kunt archeologische opgraven uit de Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden. Kennismaken met Oosterse en Egyptische oudheden en kunst van de Islam bewonderen.

Pronkstukken van het Louvre

Behalve de Mona Lisa kent het museum nog een aantal andere pronkstukken. Een ander bekend werk van het Louvre is de Venus van Milo. Dit Griekse beeld van marmer werd waarschijnlijk rond 130 voor chr gemaakt. In 1820 werd de Venus van Milo door een boer op zijn veld ontdekt. Het beeld stelt de Griekse godin Aphrodite voor. In de Romeinse godenwereld heef zij Venus. De naam Milo heeft zij te danken aan het eiland waarop het beeld werd gevonden. Het beeld wordt ook wel gezien als het symbool van ultieme schoonheid. Het is een mysterie hoe de Venus van Milo haar armen verloor. Mogelijk is het gebeurd toen Franse officieren haar naar hun schepen sleepten om het beeld naar Frankrijk te brengen. Dit moest snel gebeuren.

Daarnaast kun je er kunstwerken van verschillende bekende Franse kunstenaar vinden. Ook zijn er Schilderijen van bekende Nederlandse kunstenaar, zoals van Hals, Vermeer en Rembrandt.

Openingstijden
Het Louvre is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 behalve op dinsdag.
Op woensdag en vrijdag is het Louvre s’avonds tot 21.45 geopend
Van oktober tot maart is de permanente collectie van het museum elke eerste zondag van de maand gratis te bezoeken.

Het Louvre is op 1 januari, 1 mei en 25 december gesloten

Adres
Musée du Louvre
75058 Parijs

Relevante artikelen

Sacre Coeur
De Sacre Coeur is gebouwd als herdenkingsmonument voor alle mensen (58.000) die omgekomen zijn tijdens de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland van 1870 tot 1871. lees verder…
Metro
Om van de ene naar de andere bezienswaardigheid in Parijs te komen, kun je het beste de Metro pakken. Je koopt een kaartje bij een groene ticketautomaat of bij het loket. Bij overstappen hoef je (zolang je onder de grond blijft) geen nieuw kaartje te kopen. Lees verder…

Reacties

reacties