Hôtel des Invalides

Hôtel des Invalides werd opgericht door de Zonnekoning, Lodewijk XIV. Hij maakte dit plan in 1671. In les Invalides verbleven oude soldaten van het Franse leger die niet meer konden dienen en hulpbehoevend waren. Voordat Lodewijk XIV met dit initiatief kwam, was er nog geen plek waar deze soldaten terecht konden. Hôtel des Invalides was meer dan alleen een verzorgingshuis, het is een woonplek met naast het hoofdgebouw een kathedraal en drie musea.

Het gebouw

Het gebouw is ontworpen door architect Libéral Bruant. In 1674 was het zodanig gereed dat de eerste soldaten hier konden wonen. In de 17e eeuw woonden er in Hôtel des Invalides ongeveer 4000 oud-soldaten. Zij woonden hier niet alleen maar werkten er ook. Het werk bestond o.a. uit schoenen en tapijten maken. De inwoners waren verdeeld onder verschillende compagnieën. Elke compagnie had een eigen officier die de leiding had. Naast woningen en een kerk, was hier ook een ziekenhuis.

Als je er voor staat, zie je dat Hôtel des Invalides niet zomaar een gebouw is. Het is een heel complex. De gevel alleen al is 196 meter breed.

Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides

De kerk werd gebouwd tussen 1677 en 1706. In 1783 werd er een glasplaat geplaatst die van één kerk twee kerken maakte.

Dôme des Invalides

Het praalstuk van de koepelkerk is zijn vergulde koepel. Een ander praalstuk is de grote fresco. Beide zijn door de jaren heen gerestaureerd. Voor de restauratie van de versiering van de koepel, was maar liefst 12 kilo goud nodig.

In Dôme des Invalides zijn verschillende militairen begraven, waaronder Napoleon zelf. De plaatsing van het praalgraf van Napoleon is zodanig, dat als je hem wil zien, je moet buigen. Koning Louis-Philippe(laatste koning van Frankrijk) zorgde ervoor dat het stoffelijk overschot van Napoleon in de kerk terecht kwam

Behalve Napoleon liggen er nog andere belangrijke Franse oorlogshelden in Dôme des Invalides, zoals o.a. de zoon van Napoleon, twee broers van Napoleon, Claude Joseph Rouget de Lisle, Philippe Leclerc de Hauteclocque en Jean de Lattre de Tassigny

Musée de l’Armée

Vandaag de dag wordt Hôtel des Invalides niet meer gebruikt als woonverblijf voor oud-soldaten. Het is een museum. Dit museum ontstond in 1905. Het is een samensmelting van twee andere musea. In dit museum kun je de geschiedenis van het leger zien. Het is één van de grootste musea ter wereld met dit onderwerp.

De ruimtes in het museum zijn opgedeeld in verschillende thema’s, waaronder oude wapens en harnassen van de 13e tot de 17e eeuw en de twee wereldoorlogen.

Musée des Plans-Reliefs

In dit kleine museum vindt je verschillende schaalmodellen van de Franse forten. De schaalmodellen zijn zeer gedetailleerd.

Musée de l’Ordre de la Libération

Dit kleine museum laat de periode zien waarin Frankrijk tijdens de 2e wereldoorlog werd bevrijd.

Adres
Hôtel National des Invalides
Esplanade des Invalides
75007, Parijs

Relevante artikelen

Sacre Coeur
De Sacre Coeur is gebouwd als herdenkingsmonument voor alle mensen (58.000) die omgekomen zijn tijdens de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland van 1870 tot 1871. lees verder…
Eiffeltoren
De Eiffeltoren is ontworpen voor de wereldtentoonstelling in opdracht van Gustave Eiffel. Het ontwerp is afkomstig uit 1884. De toren werd gebouwd tussen 1887 en 1889. 6 mei 1889 werd de toren geopendLees verder…

Reacties

reacties