Île de la Cité

Île de la Cité is een eiland in de rivier de Seine. Op dit eiland is Parijs begonnen. In de middeleeuwen was hier het centrum van de politiek. Ook de kerk speelde vanuit dit eiland een belangrijke rol in die tijd.

Metamorfose

In de 19e eeuw onderging het eiland een metamorfose. Hausmann zorgde onder andere voor bredere straten ter vervanging van kronkelende middeleeuwse straten. Het eiland is te bereiken vanuit het vaste land en verbonden met acht verschillende bruggen.

Naast Île de la Cité is er nog een ander eiland in de seine, Ile St. Louis. Dit eiland wordt bewoond en geeft een dorpse indruk in het anders zo drukke stadsleven van Parijs. Ideaal om te bezoeken als je even uit de drukte van de stad wilt.

Op Île de la Cité zijn verschillende bezienswaardigheden. De drie bekendste zijn:

Notre Dame


Deze bekende kathedraal heeft zijn bekendheid mede te danken aan het verhaal van Victor Hugo, “De klokkenluider van de Notre Dame.” De kathedraal werd gebouwd tussen 1163 en 1345 op een plek die als heilig beschouwd werd.

De Notre-dame is gebouwd in Gothische stijl, later zijn hier barok kenmerken aan toegevoegd. Zo is het koor in de 17e eeuw vervangen door een barok koor, omdat men in die tijd niet meer van de Gotische stijl hield.

Als je de Notre-Dame bezoekt is het zeker de moeite waar om de toren te beklimmen. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over Parijs.

Sainte Chapelle

Deze kapel is gebouwd tussen 1243 en 1248. Net als de Notre Dame is ook Sainte Chapelle gebouwd in Gotische stijl.

Het meeste opvallende aan deze kapel zijn de glas in loodramen.

Conciergerie


Dit grote kasteel wordt gebruikt als paleis van justitie. Er kan slechts een klein deel door publiek bezocht worden.

De Conciergerie werd gebouwd in de 14e eeuw voor de koninklijke familie. Zij woonden hier tot hun verhuizing naar het Louvre. Daarna werd het gebruikt als kantoorruimte voor de koninklijke administratie en nog later werd het de staatsgevangenis.

Relevante artikelen

Palais du Luxembourg
Palais du Luxembourg werd ontworpen door Salomon de Brosse in opdracht van Maria de’Medici, vrouw van Hendrik IV en moeder van Louis XIII. Zij kocht een terrein met een herenhuis. lees verder…
Pantheon
Na de Franse revolutie kwam er een nieuwe regering in Parijs. Zij veranderde de functie van het Pantheon. Het gebouw mocht niet langer meer gebruikt worden als kerk. Het werd een begraafplaats voor de grote mannen (en vrouwen) van Parijs. Lees verder…

Reacties

reacties