kasteel van chambord

Ligging

Kasteel van Chambord ligt twee uur ten zuiden van Parijs in het Loiredal. Zeker als je met de auto in Parijs bent en wat van de omgeving wil zien, is dit kasteel een goede optie.

Het domein Chambord bestaat uit een dorp, boerderijen, 5440 hectare bos en het kasteel. Het kasteel van Chambord is het grootste en bekendste kasteel van het Loire gebied.

Dit kasteel wordt ook wel gezien als één van de mooiste van heel Frankrijk. Het Werd als jachtkasteel gebruikt in de zestiende eeuw. Men verbleef er tijdelijk en er werden vooral feesten en jachtpartijen georganiseerd.

Geschiedenis

Het kasteel werd gebouwd in opdracht van koning Frans I, die zelf opgegroeid was in Blois. Deze plaats ligt vlakbij de locatie van kasteel van Chambord. Het is niet bekend wie de architect is geweest. Wel is bekend dat er zeker tweeduizend mensen aan het kasteel gewerkt hebben. De bouw is twee keer door oorlog en geldgebrek stopgelegd.

Na het overlijden van koning Frans I was het kasteel bij lange na nog niet af. Het kasteel raakte in verval en pas toen Lodewijk XIII koning was, werd er weer iets aan gedaan. Hij gaf het kasteel aan zijn broer Gaston van Orleans die het kasteel liet restaureren.

Later zorgde Lodewijk XIV voor nieuwe kamers en stallen. Hij vond het, net als Frans I, heerlijk om te kunnen jagen in de omgeving van het kasteel van Chambord.

Tijdens de Franse revolutie werden de vloeren van het kasteel gesloopt om voor bouwmaterialen voor andere gebouwen te dienen. De deuren werden als brandhout gebruikt en de meubels geveild.

In 1821 kreeg het kasteel van Chambord een nieuwe eigenaar, Henri d’Artois, hertog van Bordaux. Hij bleef kinderloos en het kasteel werd door een neef geërfd. Tegenwoordig is het kasteel van Chambord eigendom van Frankrijk.

Na de tweede wereldoorog werd het kasteel opnieuw gerestaureerd en opengesteld voor publiek.

Het park

Rondom het kasteel ligt een groot park. Het park is in Franse stijl. Dit park werd pas groots opgeknapt halverwege de 18e eeuw en begin 19e eeuw. Daarvoor werd vooral het gebied bij het kasteel aangepakt. Er paden aangelegd door het park en door het omringende bos.

Het bos is gevuld met flora en fauna. Er leven hier nog steeds verschillende dieren, zoals:

  • herten
  • everzwijnen
  • verschillende soorten vogels en roofvogels
  • vleermuizen

Adres
Place Saint-Louis
Chambord
Frankrijk

Relevante artikelen

Le Parc des Felins
Le parc des Felins is een wildpark voor katten die in het wild leven. De katten zijn afkomstig uit meerdere werelddelen (Afrika, Azië, Amerika en Euopa). Zowel kleine katten, zoals zandkatten als grote katten, zoals tijgers. lees verder…
Kasteel van Vaux le Vicomte
Het kasteel van Vaux-le-Vicomte is gelegen in de gemeente Maincy ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Parijs. Het is een prachtig bouwwerk met een uitgestrekte symetrische tuin. Een pareltje uit de 17e eeuw. Het kasteel is gebouwd in Barok stijl.Lees verder…

Reacties

reacties