Kasteel van Vaux-le-vicomte

Het kasteel

Het kasteel van Vaux-le-Vicomte is gelegen in de gemeente Maincy ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Parijs. Het is een prachtig bouwwerk met een uitgestrekte symetrische tuin. Een pareltje uit de 17e eeuw. Het kasteel is gebouwd in Barok stijl.

Geschiedenis

Voor het huidige kasteel stond er niet meer dan een klein kasteel. Deze werd in 1641 gekocht door de minister van financieëen Nicolas Fouqet. In 1650 werd er begonnen met de bouw. Hiervoor huurde hij architect Le Vau en decoratie schilder Le Brun in. Hovenier Le Notre kreeg de opdracht voor het creëren van een tuin dat paste bij de grootsheid van het kasteel.

Om dit project te verwezenlijken werde drie nabij gelegen dorpen afgebroken. In 1659 was het landgoed voltooid. Fouqet vierde dit in 1661 met een groot feest, waarbij ook de koning te gast was. Dit kwam hem echter duur te staan. De koning verdacht Fouqet er van geld verduisterd te hebben. Hij kon zich niet voorstellen dat Fouqet zo’n groot kasteel met alle pracht en praal uit eigen zak betaald kon hebben. Als gevolg hiervan werd hij 5 september 1661 gearresteerd. De rest van zijn leven bleef hij in gevangschap.

Het kasteel van Vaux-le-Vicomte werd nagelaten aan Fouqets vrouw die het op haar beurt aan haar oudste zoon gaf. Na het overlijden van haar zoon verkocht ze het kasteel aan hertog Marechal de Villars. In 1764 verkocht de zoon van de Villars het kasteel aan de hertog van Praslin.
Kasteel van Vaux-le-vicomte Frankrijk
Alfred Sinnuer kocht het kasteel van Vaux-le-Vicomte tijdens een publieke veiling. Het kasteel en zijn tuin waren leeg en verwaarloosd. De nieuwe eigenaar zette zich in om het hele landgoed in zijn oude glorie te herstellen. Na zijn overlijden werd dit overgenomen door zijn zoon Edme en diens vrouw.

Kasteel van Vaux-le-Vicomte nu

Vandaag de dag zijn afstammelingen van Alfred Sinnuer eigenaar van het landgoed. Ook zij zetten zich er voor in dat het kasteel en zijn tuin goed onderhouden worden, zodat men er nog jaren van kan genieten.

Het kasteel van Vaux-le-Vicomte is publiekelijk geopend. Het kasteel is ingericht en er is een kunstcollectie uit de 17e eeuw. Ook is het kasteel al voor verschillende films, zoals “The man in the Iron Mask,” decor geweest.

De tuin

Le Nôtre en le Vau hadden de visie voor een tuin die een perfecte harmonie tussen architectuur en zijn omgeving zou vormen. Er is een symetrische compositie die met zijn terassen doet denken aan de motieven van een Turks tapijt.

In de tuin zijn onder andere verschillende meren en fonteinen. De twee vijvers vormen een optische illusie doordat ze beide uitgerekt zijn. Ze lijken dichterbij te liggen dan in werkelijkheid het geval is. Ook zijn er niveau verschillen.

Het reusachtige Hercules beeld kan gezien worden als symbool voor de macht van Fouqet. Hercules was een half god en de sterkste man van de wereld.

Van 4 mei tot 5 oktober is er elke zaterdag vanaf 8.00 tot middernacht een “Candelight Evening” Rond 22.30 is er een vuurwerkshow

Adres
Château Vaux le Vicomte
Maincy

Relevante artikelen

Het paleis van Versailles
Om het paleis van Versailles en de tuinen goed gezien te hebben is het aangeraden om hier een hele dag voor uit te trekken. Op het terrein zijn er verschillende eet en drinkgelegenheden. lees verder…
Kasteel van Chambord
Het kasteel werd gebouwd in opdracht van koning Frans I, die zelf opgegroeid was in Blois. Deze plaats ligt vlakbij de locatie van kasteel van Chambord. Het is niet bekend wie de architect is geweest. Wel is bekend dat er zeker tweeduizend mensen aan het kasteel gewerkt hebben Lees verder…

Reacties

reacties