La Madeleine

Er werd begonnen aan de bouw van la Madeleine in 1764. Pas in 1842 was de kerk voltooid. Dit kwam doordat er veel discussie was over het bestemmingsplan van het gebouw. Er hebben verschillende architecten aan la Madeleine gewerkt.

Pantheon Rome inspiratie

De eerste architect was Pierre Contant d’Ivry. Hij had zijn ontwerp gebaseerd op een andere kerk, namelijk Dôme des Invalides. Na het overlijden van Irvy werd de bouw overgenomen door Guillaume-Martin Couture. Hij liet wat er tot dan toe stond afbreken en had een nieuw plan. Zijn ontwerp was geïnspireerd door het Romeinse Pantheon.

La Madeleine

Tempel overwinningen Napoleon

In 1806 werd het bestemmingsplan van la Madeleine aangepast door Napoleon. Hij wilde een tempel ter ere van zijn overwinningen en stelde architect Pierre Vignon aan om dit te verwezenlijken

Na Napoleons val in 1814 besloot Lodewijk XVIII dat la Madeleine een kerk moest worden. Jacques-Marie Huvé is de laatste architect die gewerkt heeft aan dit indrukwekkende gebouw en voltooide hem in 1842.

Maria Magdalena

La Madeleine is toegewijd aan de heilige Maria Magdalena. Een vrouw die Jezus regelmatig vergezelde tijdens zijn reizen.

Een bijzonderheid in de kerk is de orgel. Deze is gemaakt door Aristide Cavaillé-Coll, een bekende orgelbouwer.

Ook al is het gebouw niet meer de overwinningstempel geworden die Napoleon voor ogen had, zijn beeltenis is wel te vinden in de kerk. Verder zijn er verschillende bijbelse figuren en een beeld van Maria Magdalena in de kerk aanwezig.

Relevante artikelen

Notre-Dame
De Notre-Dame is gebouwd op een eiland in de Seine. Bisschop Maurice de Sully gaf de opdracht voor de bouw. Er werd begonnen met bouwen in 1163 en de Notre-Dame was in 1345 voltooid. lees verder…
Sacre Coeur
De Sacre Coeur is gebouwd als herdenkingsmonument voor alle mensen (58.000) die omgekomen zijn tijdens de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland van 1870 tot 1871. Lees verder…

Reacties

reacties