La Ruche

De letterlijke betekenis van la Ruche is bijenkorf. En zo ziet het gebouw er dan ook uit. Als een reuzenbijenkorf.

La Ruche werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1900. Zijn ontwerper was Gustave Eiffel, hij ontwierp ook de Eiffeltoren. Het was dan ook niet de bedoeling dat het gebouw zou blijven staan. La Ruche was tijdens de wereldtentoonstelling het paviljoen van de wijn.

Alfred Boucher, een beelhouwer die jonge kunstenaars verder wilde helpen, kocht het gebouw nadat de tentoonstelling afgelopen was. Hij verhuisde deze naar de wijk Montparnasse en creëerde ongeveer 140 atelierplaatsen in La Ruche. De ateliers werden voor een laag tarief verhuurd en waren vooral geliefd bij kunstenaars uit Oost-Europa.

Mede door de tweede wereldoorlog raakte het gebouw in verval. In de jaren zestig was La Ruche dan ook rijp voor de sloop. Dit zorgde voor weerstand bij verschillende mensen. Zij streden voor behoudt van La Ruche. Hiervoor hadden zij 1,6 miljoen franc voor nodig.

Om in aanmerking te komen voor een subsidie dat voor het opknappen gebruikt kon worden, moest het gebouw erkend worden als historisch monument. Dit gebeurde in 1972. La Ruche kon eindelijk opgeknapt worden.

Op het moment wordt la Ruch nog steeds gebruikt als atelierruimte. Bij elkaar zijn er ongeveer zestig ateliers. Niet alleen Franse kunstenaar, maar ook kunstenaar uit andere landen kunnen in aanmerking komen om een atelier in la Ruche te huren.

La Ruche is niet toegankelijk voor publiek, maar de buitenkant van deze grote “bijenkorf” maakt het zeker de moeite waar om er eens langs te lopen

In musee Montparnasse kun je meer zien van de geschiedenis van La Ruche

Adres
Passage de Dantzig 2
Parijs

Relevante artikelen

Palais de Tokyo
Palais de Tokyo is een soort anti-museum dat plaats biedt aan hedendaagse kunstenaars. Niet alleen schilder en beeldhouwwerken, maar ook de literatuur, performances, muziek en installaties worden door het museum tentoongesteld. lees verder…
Centre Pompidou
Centre Pompidou is het centrum voor moderne en conceptuele kunst van de 20e eeuw tot nu in Parijs. Dit kunst centrum is niet alleen voor Parijs en Frankrijk belangrijk, maar voor heel Europa. Lees verder…

Reacties

reacties