Musée Rodin

Rodin

Auguste Rodin is een Franse Beeldhouwer. Hij leefde van 12 november 1840 tot 17 november 1917. Zijn werken werden niet altijd gewaardeerd door zijn tijdsgenoten. Zo werd hij bij de salon, 1 van de belangrijkste kunsttentoonstellingen van Parijs, geweigerd. Ook al zat het hem niet altijd mee. Hij bleef door gaan met zijn kunst.

Pas tijdens zijn verblijf in Italie raakte hij zodanig geinspireerd door het werk van Michelangelo dat dit een keerpunt in zijn leven werd.

Rodin behoort tot de kunstenaars van het impressionisme. Hij zette zich af tegen de kunst die op dat moment als belangrijk (o.a. door de Salon) gezien werd. In 1878 keerde hij weer terug naar Parijs.

Hôtel Biron

Hôtel Biron is een landhuis dat gebouwd werd tussen 1727 en 1737 in opdracht van Abraham Peyrenc de Moras. Deze opdracht werd uitgevoerd door de architect Jean Aubert. Het landhuis kun je zien als een goed voorbeeld van de architectuur die in die tijd gebruikelijk was. Abraham Peyrenc de Moras overleed voordat het landhuis afgerond was.

Na Abraham Peyrenc de Moras heeft Hôtel Biron verschillende bewoners gekend, waaronder Gravin Charost. Zijn verkocht de woning 1820 aan drie nonnen. Deze nonnen maakte van het landhuis een meisjesschool en lieten een kapel bouwen in de tuin. Toen het landgoed een museum werd, werd deze kapel omgetoverd tot een expositieruimte

Vanaf 1908 was Hôtel Biron de woning van Rodin.

Musée Rodin

Rodin schonk zijn kunstcollectie aan de Franse staat. Naast beelden bestond deze collectie ook uit schilderen en grafisch werk. De werken waren niet alleen van zijn hand. Er zaten ook werken bij van andere bekende kunstenaars, zoals Vincent van Gogh en Pierre-Auguste Renoir. Bij het doneren van zijn kunstcollectie had Rodin echter één voorwaarde. Hôtel Biron moest een museum worden waarin zijn kunstcollectie tentoongesteld zou worden voor publiek.

4 augustus 1919 was het zover. Musée Rodin opende zijn deuren voor het publiek. In het museum staan bijna 300 werken van Rodin. De tuin wordt gebruikt als beeldenpark. Ook is er een rozentuin. In totaal heeft de tuin een oppervlakte van 3 hectare.

Adres
Rue de Varenne 79
Parijs

Openingstijden
Het museum is geopend van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.45
Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei en 25 december

Entree
vol tarief € 9,-

Relevante artikelen

Place du tertre
Place du Tertre is het plein van de kunstenaars. Dit plein is te vinden bij de Sacre Coeur. Ongeveer 298 kunstenaars maken hier portretten en karikaturen van voorbijgangers. Ook zijn er schilders en silhouet-knippers op dit plein te vinden. lees verder…
Chocolade museum
In Musée du Chocolat laat de familie van Belle de geschiedenis van Chocolade zien. Je kunt deze niet alleen zien doormiddel van tekst en afbeeldingen, maar ook proeven. De familie van Belle wilde graag hun passie voor chocolade delen met anderen. Lees verder…

Reacties

reacties