Notre-Dame

De Notre-Dame is gebouwd op een plek die als heilig beschouwd wordt. Zelfs in de tijd van de Kelten kwam men hierheen om hun goden te aanbidden. Toen de Romeinen in Parijs waren bouwden zij op deze plek een tempel ter ere van hun God Jupiter. In de 6e eeuw heeft er een Christelijke basiliek gestaan en als laatste, voor dat er begonnen werd met de bouw van de Notre-Dame, een Romaanse kerk.

Naast de Sacre Coeur is de Notre Dame de bekendste kerk van Parijs. Het is een Gotische Kathedraal die erg tot de verbeelding spreekt. Hij heeft zelfs een enigszins griezelig uiterlijk, dankzij de waterspuwers. De Notre Dame heeft zijn bekendheid te danken aan verschillende films waarin deze kathedraal voorkomt. De bekendste film is toch wel de klokkenluider van de Notre Dame. Een verhaal dat gaat over Quasimodo een gebochelde man met misvormd gezicht die in de klokkentoren van de Notre Dame woont. Vanuit zijn schuilplaats bekijkt hij de wereld. Dit verhaal werd geschreven door Victor Hugo en kent vele verfilmingen, waaronder een tekenfilm van Disney.

De Notre Dame is gebouwd op het eilandje Île de la Cité. Je kunt dit eilandje in het centrum van Parijs vinden.

De bouw van een unieke kathedraal

De Notre Dame is een unieke kathedraal. Hij is gebouwd in een vroege Gotische stijl. Over de bouw is bijna tweehonderd jaar gedaan. De eerste steen werd in 1163 gelegd door Paus Alexander III. In 1345 was de bouw voltooid. Er hebben verschillende architecten aan de Notre Dame gewerkt. Zij hebben geprobeerd zoveel mogelijk dezelfde stijl aan te houden.

Dunne muren waren populair bij de Gotische stijl. Dit bleek helaas niet zo praktisch. De muren begonnen te scheuren en de architecten moesten snel een oplossing verzinnen. Zij besloten om luchtbogen aan de buitenkant toe te voegen. Dit zorgde voor de nodige stevigheid. De Notre Dame is de eerste kathedraal waar dit werd toegepast. Later werd het bij andere kerken ook gebruikt.

Ondanks dat de Kathedraal Gotisch is, is het koor in de kerk gebouwd in de Barok stijl. Dit komt omdat men in de 17e eeuw niet meer gecharmeerd was voor de Gotische stijl. Er werd besloten om het koor opnieuw te bouwen in een Barok stijl.

De volgende verbouwing vond plaats na de Franse revolutie. Door deze oorlog was er veel in de Notre Dame vernield of weggehaald. De renovaties werden geleid door de twee Franse architechten, Jean-Baptiste Lassus en Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc. Tijdens deze renovatie werden nieuwe glas in lood ramen ontworpen, zwakke stenen werden weggehaald en er werd voor extra versteviging gezorgd, er kwamen nieuwe beelden en schilderijen en Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc zorgde voor een 90 meter hoge spits. In totaal heeft de renovatie 23 jaar geduurd.

Griezelige waterspuwers

Wie bekend is met de Notre-Dame zal ongetwijfeld bekend zijn met zijn gragoyles, ofwel waterspuwers. Ze zijn kenmerkend voor het straatbeeld van de kathedraal. Deze waterspuwers zouden zo uit een griezelfilm kunnen komen. Het zijn monsters die rusten op de rand van de torens van de Notre Dame. Ze werden in de middeleeuwen toegevoegd aan de kathedraal. Het doel van de waterspuwers is minder spannend, het afvoeren van het overtollige regenwater.

Relikwieën

In de Notre Dame worden drie relikwieën bewaard, waarvan men denkt dat ze ooit van Jezus Christus waren. Het gaat om de doornkroon die hij op zijn hoofd had, tijdens de kruisiging. Een stuk van het kruis waaraan hij gekruisigd werd en een nagel die tijdens deze kruisiging werd gebruikt.

 
 

Openingstijden
Ma t/m vr 8.00 – 18.45
za en zo 8.00 – 19.15

Adres
Place du parvis-Notre-Dame 6
75004 Parijs

Relevante artikelen

Sacre Coeur
De Sacre Coeur is gebouwd als herdenkingsmonument voor alle mensen (58.000) die omgekomen zijn tijdens de oorlog tussen Frankrijk en Duitsland van 1870 tot 1871. lees verder…
Arc de Triomphe
De Arc de Triomphe is één van de bekendere monumenten van Parijs. Deze triomfboos is gebouwd in 1806 door ontworpen Jean-François Chalgrin. De aanleiding voor dit plan was de overwinning die Napoleon had op de Slag bij Austerlitz. Lees verder…

Reacties

reacties