Palais de l’Élysée

Élysée is een paleis en het officiële verblijf van de president van de Franse Republiek. Je kunt het zien als het witte huis van Frankrijk. Het paleis is te vinden in de buurt van de bekende winkelstraat Champs-Élysées.

Hôtel d’Évreux

Het paleis werd in het begin van de 18e eeuw gebouwd onder de naam Hôtel d’Évreux in opdracht van graaf d’Évreux. Later kreeg het paleis de naam Palais de l’Élysée. Er werd voor deze naam gekozen vanwege zijn nabijheid van de gelijknamige bekende winkelstraat.

Het paleis heeft door de jaren heen verschillende bestemmingen gehad. Het is de woning van adel geweest, na de Franse Revolutie werd het een staatdrukkerij en opslag voor staatmeubels, later werd het opgedeeld in appartementen en winkels.

Extra woning van Napoleon

Begin 19e werd het paleis gekocht door Joachim Murat. Hij liet het gebouw ombouwen tot een woning voor zichzelf. Voor Napoleon was het een extra woning waar hij met zijn tweede gezin af en toe verbleef.

Sinds 1879 werd Élysée het officiële verblijf van de Franse president. Rondom het paleis is een prachtige grote tuin aangelegd. De originele tuin werd voor Madame de Pompadour aangelegd. Later werd deze aangepast en omgevormd naar een tuin in Engelse stijl.

Adres
Rue du Faubourg Saint-Honoré 55
Parijs

Relevante artikelen

Palais du Luxembourg
Palais du Luxembourg werd ontworpen door Salomon de Brosse in opdracht van Maria de’Medici, vrouw van Hendrik IV en moeder van Louis XIII. Zij kocht een terrein met een herenhuis lees verder…
Tour Montparnasse
Tour Montparnasse betekend letterlijk “de toren van Montparnasse.” Deze wolkenkrabber is de hoogste van Parijs en tot 2009 was hij zelfs de hoogste van heel Frankrijk. Tour Montparnasse is door zijn hoogte kenmerkend van de skyline van Parijs. Lees verder…

Reacties

reacties