Palais du Luxembourg

Als je op zoek bent naar een beetje rust in het drukke Parijs, dan is Palais du Luxembourg de perfecte plek. Eigenlijk geldt dit vooral voor de tuin er omheen. Je kunt heerlijk wandelen door de tuin en zeker kinderen kunnen zich hier goed vermaken.

Palais du Luxembourg is niet zomaar een paleis dat je even kunt bezoeken. Dit komt omdat het senaat van Frankrijk hierin huist. Wel is het mogelijk om op bepaalde dagen een debat van de senaat bij te wonen.

Palais du Luxembourg

Het paleis

Palais du Luxembourg werd in opdracht van Maria d’Medici gebouwd. Deze Italiaanse uit een rijke bankiersfamilie was de vrouw van de koning van Frankrijk Hendrik IV en moeder van Louis XIII. Haar visie voor dit paleis was een paleis dat lijkt op Palazzo Pitti, dit paleis is te vinden in Florence waar Maria de’Medici haar jeugd doorbracht en waar haar familie woont. De koningin kocht in 1612 het gebied, herenhuis en een aantal andere gebouwen van Frans van Luxemburg. Het paleis werd ontworpen door Salomon de Brosse. In 1625 was het paleis eindelijk klaar en kon de koningin daar naar toe verhuizen.

In 1630 werd Maria de’Medici uit Frankrijk verjaagd. Het paleis kreeg toen de naam Palais du Luxembourg. Tijdens de Franse revolutie werd dit paleis als gevangenis gebruikt. In 1800 kreeg Napoleon het idee om Palais du Luxembourg voor het parlement te gebruiken.

Tussen1799 en 1805 werd Palais du Luxembourg door architect Jean Chalgrin verbouwd. Tijdens deze verbouwing werd de kapel van Maria de’Medici aan de tuinzijde gesloopt. Ook de centrale trap moest er aan geloven. Deze werd vervangen door een senaatskamer op de eerste verdieping. Deze verbouwing was nodig om van Palais du Luxembourg een parlementsgebouw te maken. Daarnaast maakte hij ruimte voor een bibliotheek. In 1835 zorgde architect voor een nieuwe vleugel bij het gebouw.

Vandaag de dag wordt Palais du Luxembourg nog steeds gebruikt door het senaat van Frankrijk.

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg

Dit gigantisch park voor het Palais du Luxembourg is een heerlijk park om doorheen te wandelen en tot rust te komen. Je kunt genieten van de verschillende beelden in het park en de fonteinen. De beelden stellen verschillende belangrijke figuren uit de geschiedenis voor.

Er is van alles te doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit park in de top 3 parken van de Parijzenaren staat. Er is een leuke speeltuin waar kinderen van harte lust uitrazen. Ook kan er met radiografisch bestuurbare bootje worden gevaren in de vijver. Daarnaast is er een poppentheater en kan er een ritje gemaakt worden op een pony. Volwassen kunnen zich uitleven op één van de tennisbanen. Je kunt natuurlijk ook plaatnemen in één van de stoelen en genieten van het uitzicht. Het voordeel is dat de stoelen losstaan, zo kun je ze zelf op je ideale plek neerzetten.

Jardin de Luxembourg is vrij toegankelijk. Voor wie met kinderen naar Parijs gaat is dit een aanrader.

Adres
Rue de Vaugirard 15
75006, Parijs

Relevante artikelen

Het kasteel van Fontainebleau
Het kasteel van Fontainebleau is één van de kastelen die ooit toebehoorden aan de koninklijke familie. Andere bekende residenties zijn het paleis van Versailles en het Louvre.lees verder…
Arc de Triomphe
De Arc de Triomphe is één van de bekendere monumenten van Parijs. Deze triomfboos is gebouwd in 1806 door ontworpen Jean-François Chalgrin. De aanleiding voor dit plan was de overwinning die Napoleon had op de Slag bij Austerlitz. Lees verder…

Reacties

reacties