Palais Royal

De eerste eigenaar van dit Paleis was Kardinaal de Richelieu. Hij kocht de woning als herenhuis en liet het in 1632 door architect Jacques Lemercier uitbreiden. Het herenhuis werd een paleis dat Palais Cardinal genoemd werd.

Eigendom van de koninklijke familie

Na zijn overlijden liet de kardinaal zijn paleis na aan koning Lodewijk XIII die het op zijn beurt naliet aan zijn vrouw Anna van Oostenrijk die hier met hun zoon Lodewijk XIV ging wonen. Het paleis kreeg met de intrek van de koninklijke familie de naam Palais ROyal.

Lodewijk XIV en zijn moeder werden tijden de opstand van Fronde gedwongen het paleis te verlaten. Na zijn terug keer bestloot hij in het Louvre te gaan wonen.

Problemen in Engeland

In de tussentijd waren er problemen in Engeland waardoor Henriette van Frankijk (weduwe van Karel I van Engeland) en haar dochter Henrietta Anne van Engeland naar Frankrijk verhuisde. Lodewijk boodt hen Palais Royal als woning aan. Na het overlijden van Henrietta van Frankrijk werd het paleis eigendom van haar dochter. Zij huwde Lodewijks broer Filips van Orléans. Na het overlijden van Henrietta Anne van Engeland was Palais Royal het eigendom van Filips.

In 1780 werd het paleis opnieuw uitgebreid. Het was toen het eigendom van Louis-Philippe van Orléans. Hij gaf architect Victor Louis de opdracht voor deze verbouwing. Toen Napoleon aan de macht kwam maakte hij van deze woning een kantoorpand

Beschadigd door brand

Door de revolutie in 1848 en de brand van 1871 raakte palais Royal zwaar beschadigd. Er werd besloten het paleis te restaureren. 1876 was het paleis volledig gerestaureerd en werd het eigendom van de overheid.

Franse raad van State

Tegenwoordig huist de Franse raad van State en het ministerie van cultuur in het paleis. Het gebouw is dan ook niet toegankelijk voor publiek. Wel kunnen het binnenplein en de tuin bezocht worden.

Adres
Place Palais Royal
Parijs

Relevante artikelen

Kasteel van Fontainebleau
Het kasteel van Fontainebleau is één van de kastelen die ooit toebehoorden aan de koninklijke familie. Andere bekende residenties zijn het paleis van Versailles en het Louvre. lees verder…
Kasteel van Chambord
Het kasteel werd gebouwd in opdracht van koning Frans I, die zelf opgegroeid was in Blois. Deze plaats ligt vlakbij de locatie van kasteel van Chambord. Het is niet bekend wie de architect is geweest. Lees verder…

Reacties

reacties