Pantheon

De belofte van Lodewijk XV

Toen Lodewijk XV ziek was deed hij een belofte aan zichzelf en aan zijn volk. Als hij deze ziekte zou overleven zou hij Parijs een nieuwe kerk schenken. De kerk zou opgedragen worden aan de patroonheilige van Parijs, sint Geneviève.

Lodewijk XV herstelde en het plan om deze kerk te realiseren werd gemaakt. Architect Jacques-Germain Soufflot was verantwoordelijk voor het ontwerp van de kerk. Als voorbeeld werd het Pantheon in Rome gebruikt. Dit werd tevens de naam van de nieuwe kerk.

Pantheon Parijs

Door Soufflots overlijden in 1780, werd de bouw van het Pantheon overgenomen door Jean-Baptiste Rondelet en Maximilien Brébion. Zij voltooide het gebouw in 1790

Geen kerk meer

Na de Franse revolutie kwam er een nieuwe regering in Parijs. Zij veranderde de functie van het Pantheon. Het gebouw mocht niet langer meer gebruikt worden als kerk. Het werd een begraafplaats voor de grote mannen (en vrouwen) van Parijs.

Om te voldoen aan deze nieuwe functie kreeg Quatremère de Quincy de opdracht om aanpassingen te maken. Zo zorgde hij ervoor dat de klokkentoren gesloopt werd, aangezien deze niet paste bij een begraafplaats. Ook zorgde hij ervoor dat 38 van de 42 ramen. Dit zorgde voor een betere lichtinval vanuit de koepel. Waar Quatremère de Quincy met deze aanpassing geen rekening mee gehouden heeft is de luchtcirculatie. Door de dichtgemetselde ramen nam de luchtvochtigheidsgraad toe. Gevolg hiervan waren scheurtjes en roest.

Vroeger was het de gewoonte dat machtige personen, zoals Napoleon bepaalde wie er in het Pantheon begraven mocht worden. Tegenwoordig wordt dit bepaald door de President van de Republiek.

Openingstijden
Het Pantheon is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00

Entree
Vol tarief € 8,50
Gratis entree voor jongeren tot 18 jaar
Van 29 juni tot 30 september is de entree € 9,-

Adres
Place du pantheon
75005 Parijs

Relevante artikelen

Notre-Dame
De Notre-Dame is gebouwd op een eiland in de Seine. Bisschop Maurice de Sully gaf de opdracht voor de bouw. Er werd begonnen met bouwen in 1163 en de Notre-Dame was in 1345 voltooid. lees verder…
Tour Montparnasse
Tour Montparnasse betekend letterlijk “de toren van Montparnasse.” Deze wolkenkrabber is de hoogste van Parijs en tot 2009 was hij zelfs de hoogste van heel Frankrijk. Lees verder…

Reacties

reacties