• Grote brand Notre Dame

  Maandagavond rond 19.00 ontstond er een grote brand in de kathedraal de Notre Dame.
  Het dak, met geraamte van hout, stortte rond 20.00 in. Daarna stortte ook één toren en torenspits. De brandweer in met 400 brandweerlieden uren lang bezig geweest om de brand onder controle te krijgen en uiteindelijk helemaal te blussen. Dinsdagochtend was de brand eindelijk geblust. Het geraamte en de façade van de kathedraal lijken nog in tact te zijn. Ook is een groot deel van de kunstwerken en relikwieën gered.

  De Franse President Macron wil de Notre Dame opnieuw opbouwen. De regering wil hier een inzamelingsactie voor starten. Deze actie wordt door verschillende zakenmensen ondersteund, waaronder miljonair Fançois-Henri Pinault die honderd miljoen toegezegd heeft voor de wederopbouw van de kathedraal.

  De kathedraal was bijna 900 jaar. Het heeft bijna 200 jaar geduurd om de Notre Dame te bouwen. De renovatie zal tientallen jaren duren. Toch zal het nooit meer de Notre Dame worden, zoals wij die kenden.

  De afgebrande Notre Dame is dan ook niet aal een groot kunsthistorisch verlies voor Parijs en Frankrijk, maar voor de hele wereld.

  De Notre Dame stond in de stijgers ivm renovatiewerkzaamheden aan de middelste toren. Onderzoek moet nog uitwijzen wat oorzaak van de grote brand was en in hoeverre deze renovatiewerkzaamheden hiermee te maken hadden.

  Reacties

  reacties

Comments are closed.