Place de la Concorde

Place de la Concorde is een historisch plein. Het is een plein wat al veel meegemaakt heeft. Van vrijheid, naar vernieling en dood. Om uiteindelijk weer opnieuw opgebouwd te worden.

Ook heeft het plein meerdere namen gekend. Place de la Concorde kan met zijn acht hectare gezien worden als één van de grootste pleinen van Parijs. Je kunt het plein vinden in het achtste arrondissement.

Geschiedenis van vrijheid en dood

Place de la Concorde werd ontworpen in 1772 door Ange-Jacques Gabriel. Gabriel gaf het plein de vorm van een achthoek. In het midden van dit plein stond een standbeeld van Lodewijk XV. Dit gebeurde na het ziekenbed van de koning. Zijn genezing moest gevierd worden. Het plein droeg de naam van deze koning. Dit standbeeld stond er al in 1763.

Tijdens de Franse revolutie bleef niets meer heel van dit beeld en kreeg het plein een nieuwe naam, Place de la Révolution .

Op het plein werd een guillotine geplaatst en een beeld wat symbool stond voor vrijheid. Er hebben meer dan duizend executies plaats gevonden op Place de la Révolution. Ook koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie Antoinette moesten er aan geloven.

Eén van de drie naalden van Cleopatra

In 1795 kreeg het plein zijn huidige naam, place de la Concorde. Het plein was in de tussen een groot leeg plein geworden. Als opvulling werd in 1836 een obelisk van 23 meter hoog geplaatst. Deze obelisk werd cadeau gedaan door Mohammed Ali (onderkoning van Egypte) en staat ook wel bekend als één van de drie naalden van Cleopatra.

De obelisk is ruim 3200 jaar oud en werd gebouwd in opdracht van farao Ramses II.

Fonteinen en beelden

Tijdens de 19e eeuw werd het plein verder opgevuld met aan weerszijde een grote fontein. Het plein heeft nog steeds de vorm van een achthoek. Op elke hoek is een beeld geplaatst. Deze beelden staan symbool voor de grote steden van Frankrijk.

Adres
Place de la Concorde
Parijs

Relevante artikelen

Place du tertre
Place du Tertre is het plein van de kunstenaars. Dit plein is te vinden bij de Sacre Coeur. Ongeveer 298 kunstenaars maken hier portretten en karikaturen van voorbijgangers. Ook zijn er schilders en silhouet-knippers op dit plein te vinden. lees verder…
Chocolade museum
In Musée du Chocolat laat de familie van Belle de geschiedenis van Chocolade zien. Je kunt deze niet alleen zien doormiddel van tekst en afbeeldingen, maar ook proeven. De familie van Belle wilde graag hun passie voor chocolade delen met anderen. Lees verder…

Reacties

reacties