Place Vendôme

Place Vendôme is een plein wat ten noorden van Jardin des Tuileries en ten oosten van de kerk le Madeleine ligt. Het is een plein wat omringd is door luxe met verschillende juweliers, designwinkels en het vijfsterren Hôtel Ritz.

In 1699 werd het plein ontworpen door Jules Hardouin-Mansart. Het plein heeft een achthoekige vorm. Tot de 17e eeuw was het plein bekend onder de naam Place Louis le Grand. Daarna kreeg hij de naam Place Vendôme naar het gelijknamige Hotel Vendôme dat aan het plein ligt.

Place Vendôme dankt zijn bekendheid ook wel aan een aantal bekende bewoners, zoals Chopin en Chanel.

Colonne Vendôme

Deze opvallende zuil staat in het midden van het plein. Hij werd daar geplaatst door Napoleon. Bovenop deze stond een beeld van Napoleon. Deze werd later weggehaald en het brons van het beeld werd omgesmolten en herbruikt voor een beeld van Henri IV. Het laatstgenoemde beeld kun je vind op Pont Neuf. In 1833 is er een nieuw beeld van Napoleon geplaatst.

Hôtel Ritz

Hôtel Ritz is een vijf sterren hotel dat van alle luxe is voorzien. Het hotel heeft vier verdiepingen, 159 kamers, twee bars en twee restaurants. Eén van de restaurants heeft twee Michelinsterren. Er zijn verschillende suites in het hotel die vernoemd zijn naar bekende gasten. Ernest Hemingway en Coco Chanel hebben in het hotel gewoond.

Het hotel werd in 1898 opgericht door César Ritz. De laatste van zijn afstammelingen verkochten het hotel in 1979 aan de Egyptische zakenman Mohamed Al-Fayed.

Place Vendôme
Parijs

Relevante artikelen

Cimetière du Père-Lachaise
Als je naar Parijs gaat zul je er niet zo snel aan denken om een bezoek te brengen aan een kerkhof. Toch kan een bezoekje aan Cimetière du Père-Lachaise zeker de moeite waard zijn. lees verder…
Parc de la Vilette
Het park werd gebouwd tussen 1984 en 1987 na ontwerp van Bernard Tschumi. Het werd gebouwd bovenop een slachthuis uit 1867. In Parc de la Vilette zijn verschillende musea, concert hallen en theaters gevestigd. Daarnaast zijn er tien verschillende tuinen. Lees verder…

Reacties

reacties