Als een witte parel staat hij trots op de top van de heuvel in de wijk Montmartre. Trots kijkt hij uit over zijn stukje Parijs. De Sacre Coeur is een basiliek die tot ieders verbeelding spreekt. Onmisbaar in het straatbeeld van Parijs. Niet alleen de basiliek, maar ook de berg Montmartre waar de Sacre Coeur op gebouwd is heeft een geschiedenis.
Voor de bouw van de Sacre Coeur werd de berg Montmartre gezien als een gebedsplek. Pelgrims kwamen van heinde en ver naar deze berg om te bidden. Op een gegeven moment werd er een kapel gebouwd op de Montmartre ter ere van Sint Denis. Helaas was de kapel in de 9e eeuw een ruïne geworden.
Later werd er bij de Montmartre een abdij gebouwd. In 1559 was een groot deel van de abdij vernietigd door brand. In 1611 werd de abdij gerenoveerd en was er een grote ontdekking. Een trap die naar beneden, naar de crypte leidde. Nadat ze eeuwenlang een plaats van gebed zijn geweest, kwam er in 1792 door de Franse revolutie een einde aan de abdij.
De Sacre Coeur werd gebouwd om 58.000 doden te herdenken. Zij stierven tijdens de oorlog tussen de Fransen en de Duitsers tussen 1870 en 1871. De katholieken wilden een plek waar zij hun konden herdenken en kozen toen om een basiliek boven op de Montmartre heuvel te plaatsen. De Sacre Coeur werd gefinancierd door de Franse overheid.
De basiliek werd gebouwd tussen 1875 en 1914. Na een ontwerp van Paul Abadie. Vanwege zijn overleden in 1884 werd de bouw overgenomen door architect Lucien Magne. Hij is verantwoordelijk voor de klokkentoren van 84 meter bij de Sacre Coeur. Voor de bouw van de kerk is gekozen voor verschillende bouwstijlen, dit komt mede door de twee verschillende architecten. Je ziet elementen van de Romaanse stijl en elementen van de Byzantijnse stijl verwerkt in de basiliek.
De Sacre Coeur heeft een grote koepel. Daaromheen zie je verschillende kleinere koepels. Het is mogelijk om de koepel te beklimmen. Vanaf daar heb je een nog mooier uitzicht over de stad. Hou wel in gedachten dat de klim bestaat uit driehonderd trappen. En dat er geen lift is.
De Sacre Coeur is gewijd aan het heilige hart van Jezus Christus. De basiliek werd pas ingewijd na de 1e wereldoorlog.
De Sacre Coeur heeft een opvallende witte kleur. Dit komt door het materiaal waarmee hij gemaakt is, travertijn. Deze kalksteen zorgt voor een eigen wit kalklaagje na regen, waardoor de basiliek zijn prachtige witte kleur kan houden.
Niet alleen van buiten, maar ook van binnen is de Sacre Coeur een prachtige bijzondere basiliek. Zo vind je er één van de grootste afbeelding van Jezus in mozaïek. Je kunt afdalen naar de Crypte. Een ander indrukwekkend pronkstuk is het gigantische orgel. Dit orgel wordt niet alleen gezien als de meest bijzondere van Parijs, maar van heel Frankrijk, misschien zelfs van heel Europa. Het werd gebouwd in 1898 door Cavaillé-Coll. Het orgel was bedoeld voor het kasteel van Baron Albert de l’Espée. In 1919 kwam het orgel in de Sacre Coeur te staan.
In de ondergrondse crypte vind je de graven van kardinalen Guibert en Richard. Er is een monument van kardinaal Amette en een monument voor het herdenken van de priesters en Seminaristen die tijdens de 1e en 2e wereldoorlog zijn overleden. Een bijzonder beeld in de crypte is het bronzen beeld van Jezus.
Centraal in de ruimte is de Pieta kapel. Daarnaast is er een kapel in de crypte die gewijd is aan de heilige familie. Zowel aan de west als aan de oost kant zijn er zeven kapellen.
Bij het sint Pieters altaar is een bijzonder doek van papier te zien. Hierop is een afbeelding van Jezus Christus. De afbeelding is gebaseerd op een tekening van Charles de Foucauld van het Heilige hart. Zijn idee van het heilig hart waren armen die genoeg uitgestrekt zijn om te omhelzen, verenigen en een roep naar de mensheid door zichzelf op te offeren en zijn hart aan hen te geven.
De entree van de Crypte is aan buitenkant links onderaan bij de trap.
De Sacre Coeur is als een koning, zoals hij op de heuvel staat. Je kunt er niet zomaar komen. Je moet maar liefst 270 treden beklimmen. Heb je hier niet zo’n zin in? Dan is er gelukkig nog de kabelbaan. Niet alleen de basiliek zelf is de moeite van die klim waard. Vanaf deze hoogte heb je een mooi uitzicht over Parijs.
Als je de Sacre Coeur wil bezoeken, let dan op de kleding die je draagt. Een korte rok boven de knieën of korte broek wordt als respectloos gezien en kan reden zijn om de toegang tot de kerk te weigeren. Dit geld ook voor het dragen van een pet en blote schouders.
Het kost verder niets om de Sacre Coeur te bezoeken. Voor de kabelbaan en de crypte wordt wel geld gevraagd.
Entree
De Sacre Coeur is vrij te bezoeken
Openingstijden 6.00-22.30
Adres
Parvis du Sacré Coeur 75018
Parijs
Het Louvre in Parijs is één van de grootste musea ter wereld. De collectie bestaat uit kunst, archeologische vondsten en ruimtes met meubels uit de barok.lees verder… |
Palais du Luxembourg werd ontworpen door Salomon de Brosse in opdracht van Maria de’Medici, vrouw van Hendrik IV en moeder van Louis XIII. Lees verder… |