Saint-Germain-l’Auxerrois

Saint-Germain-l’Auxerrois is de oudste kerk van Parijs. Hij is gelegen in het 1e arrondissement in de buurt van het Louvre. Veel van de kunstenaars waarvan werk tentoongesteld wordt in het Louvre liggen in deze kerk begraven. Tevens was deze kerk de favoriete kerk van de Franse koninklijke familie tijdens hun verblijf in het Louvre.

Geschiedenis

Saint-Germain-l’Auxerrois is gebouwd in de plaats van een oudere kerk die in 885 door Noormannen werd verwoest. Er werd begonnen met de bouw van de nieuwe kerk in de elfde. Hij werd verder uitgebreid in de eerste helft van de twaalfde eeuw.

Tijdens de 15e eeuw werd Saint-Germain-l’Auxerrois voor een groot deel herbouwd. Daarna raakte hij door in verval. Tijdens de Franse revolutie werd ook deze kerk geplunderd en moest hij gesloten worden. Op 13 mei 1837 opende hij met een heropening ceromonie opnieuw zijn deuren. De kerk werd toen zowel van binnen als van buiten gerestaureerd.

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 8.00-19.00
zaterdag en zondag 9.00-20.00

Adres
Place du Louvre 2
Parijs

Relevante artikelen

La Madeleine
Ook al is het gebouw niet meer de overwinningstempel geworden die Napoleon voor ogen had, zijn beeltenis is wel te vinden in de kerk. Verder zijn er verschillende bijbelse figuren en een beeld van Maria Magdalena in de kerk aanwezig. lees verder…
Saint Étienne du Mont
De kerk is gebouwd in een overgangsperiode wat goed te zien is aan de verschillende bouwstijlen die gebruikt zijn. Er zijn zowel Gotische, als Flamboyante, als Reaissance invloeden te vinden in deze kerk.Lees verder…

Reacties

reacties