Théâtre de l’Odéon

Het Théâtre de l’Odéon is één van de zes nationale theater van Frankrijk. Je kunt het theater vinden naast de tuinen van Luxembourg.

Het theater werd ontworpen door de architecten Marie-Joseph Peyre en Charles de Wailly en was bedoeld als huis van de Comédiens ordinaires du Roi. Marie-Antoinette opende op 9 april 1782 het theater.

In 1769 kreeg het theater de naam Odéon. Het gezelschap Comédiens ordinaires du Roi kreeg onenigheid en verliet in 1792 het theater. Vijf jaar later nam een ander gezelschap hun intrek. In eerste instantie werder er vooral balletvoorstellingen en concerten gegeven.

Na de brand van 1799 was bijna het hele theater verwoest. Théâtre de l’Odéon werd opnieuw gebouwd en opende in 1808 opnieuw zijn deuren onder de naam “Théâtre de Sa Majesté l’Impératice et Reine” (Het theater van hare Majesteit de Keizerin en Koningin).

Napoleon gaf het theater aan de Senaat die op zijn buurt Alexandre Duval de leiding gaf. Duval heeft negen jaar het theater geleid.

In 1818 ontstond er opnieuw brand. Er kwam een nieuw ontwerp en het theater werd weer opgebouwd. September 1819 was de opening. Het theater kreeg toen de naam “Tweede Théâtre Française.” Komedies en drama’s werd er op het podium gespeeld.

1930 was het tijd voor een grote renovatie. Door de tweede wereldoorlog moest het theater sluiten, maar nadat de Duitsers verdreven waren kon het theater weer in volle glorie heropend worden.

De theatergroep begon zich steeds meer te richt op het repertoire van de 20e eeuw. Het theater kreeg in juni 1990 opnieuw een nieuwe naam. Namelijk Théâtre de l’Europe. Deze naam werd gekozen omdat het theater een gedeeld huis werd voor de Europeese theaters.

In Théâtre de l’Odéon worden nog steeds verschillende voorstellingen gegeven.

Relevante artikelen

Palais Garnier
Palais Garnier is het eerste operagebouw van Parijs. Officieel werd dit operagebouw Salle des Capucines genoemd vanwege zijn ligging aan Boulevard des Capucines. Dit heeft niet lang geduurd. lees verder…
Moulin Rouge
De Moulin Rouge is gebouwd in 1889 door Joseph Oller. Op 6 oktober 1889 opende deze Parijse nachtclub zijn deuren. Het meest herkenbare aan de Moulin Rouge is de rode molen op het dak. Rode molen is dan ook de letterlijke vertaling van Moulin (molen) Rouge(rood). Lees verder…

Reacties

reacties